Коли хочеться чогось смачного і солодкого, а немає бажання довго возитися на кухні, можна приготувати дуже швидко шоколадний бісквітний рулет. Весь процес займе не більше 15-20 хвилин, не рахуючи часу на очікування результату.
Шоколадний бісквітний рулет з вершковим кремом
Для тесту:
- пшеничне борошно – 100 г,
- какао – порошок – 20 г,
- курячі яйця (великі) – 3 шт.,
- цукор – 120 г.
Для крему:
- жирні вершки (32-40%) – 300 мл,
- цукрова пудра – 3-5 ст. лож.,
- ванільний екстракт – за смаком.
Для прикрас:
- темний шоколад – 150-180 г,
- вершки – 50 мл,
- білий шоколад – 50 г.
У мисці змішайте пшеничне борошно і какао – порошок. Вміст просійте.
Курячі яйця збийте з цукром до повного розчинення цукру і утворення пишної маси. Звичайно, вона не буде такою стійкою як при збиванні білків, але повітряної і досить щільної як на бісквіт повинна бути.
Додайте сухі інгредієнти в отриману масу.
Акуратними рухами за допомогою лопатки від низу до верху ретельно перемішайте суміш, щоб вона стала однорідною і не містила борошняні грудочки.
Деко застеліть промасленим пергаментним папером. Отримане тісто розподіліть по всій поверхні, утворюючи прямокутник. Розрівняйте, щоб товщина скрізь приблизно була однаковою. Випікайте шоколадний рулет в попередньо розігрітій духовці при температурі 1800С приблизно 15 хвилин. Поверхня готового бісквітного коржа повинна «пружинити».
Порада: щоб перевірити, чи добре спікся корж, застроміть в його центральній частині дерев’яну паличку (зубочистку). Якщо вона виявиться вологою (із залишками сирого тесту) – бісквіт ще не готовий. Він добре пропечений, якщо зубочистка виходить сухою.
Кухонний рушник постеліть на стіл і посипте цукром (невелика кількість). На цю поверхню перенесіть спечений корж. Зніміть харчову папір і згорніть бісквіт рулетом. Залиште в такому положенні поки він не охолоне. Щоб він швидше охолов, через 10 хвилин можна прибрати рушник і залишити рулет у відкритому вигляді.
Для крему збийте жирні вершки з цукровою пудрою до стійкої маси. Додайте при бажанні ванільний екстракт і перемішайте.
Остиглий бісквітний корж акуратно розгорніть і змастіть його поверхню вершковим кремом. Розрівняйте і знову згорніть у рулет.
Порада: при бажанні шоколадний рулет можна начинити різними ягодами або шматочками фруктів.
Шоколадний рулет з бісквіту зверху потрібно покрити шоколадом. Тому розтопіть шоколад з невеликою кількістю вершків в мікрохвильовій печі або на водяній бані.
Полийте розтопленим шоколадом всю поверхню рулету. Прикрасити можна в залежності від особистих уподобань. Наприклад, тонкими смужками з білого шоколаду і квітами з цукрової мастики.
Шоколадний рулет з вершковим кремом перед подачею необхідно помістити в холодильник на пару годин.
Смачного!
Автор рецепта і фото: Марина Тофан.
Рецепт № 2
Бісквіт хороший своєю натуральністю і універсальністю. Для його випікання потрібні яйця, цукор, борошно. Усе. Ніякої хімії. Готують же з нього і торти, і пироги, і тістечка, і рулети. Смачним і дивно ніжним виходить бісквітний рулет з сирним кремом. Начинку з сиру можна замінити на варене згущене молоко, масляний або білковий крем, джем, улюблене повидло, і кожен раз смак десерту буде новим. Сирний крем подобається тим, що він нежирний.
Рулет бісквітний з кремом із сиру
Складові:
Для бісквіта:
- великі свіжі яйця – 3 шт. (Краще брати охолоджені),
- просіяне борошно 100 – 150 мл (відміряє склянкою, замішуємо до густоти сметани),
- цукор – 100 г,
- дрібка солі;
Для крему:
- сир – пачка на 180 г,
- масло – 70 г,
- цукор – 50 г (якщо сир кислий, цукру можна взяти в 1,5 рази більше).
Процес приготування:
У густу піну добре збиваються холодні яйця. Тому для приготування бісквітного тіста потрібно взяти яйця з холодильника.
Розбити їх в глибоку миску, злегка посолити, додати цукор і збити міксером.
Поступово всипати борошно, перемішувати бісквітне тісто для рулету лопаткою або ложкою.
Включити духовку. Температуру встановити 180 градусів. Застелити пергаментом скляну або будь-яку іншу прямокутну форму для випічки, промаслити, вилити поверх паперу тісто і розрівняти лопаткою його поверхню.
Відразу поставити форму в духовку, не чекаючи підйому температури, оскільки скляну форму в гарячу духову шафу ставити не рекомендується щоб уникнути внутрішніх пошкоджень.
Поки печеться бісквіт, приготувати сирно – масляний крем. Для цього в чашу блендера перекласти з пачки сир, додати розм’якшене масло і цукор. Перетерти.
Для додання крему ванільного аромату можна додати ваніль (ванілін). Добре поєднується сир також з горіхами, родзинками, сушеною журавлиною, шоколадною крихтою.
За 20 хвилин бісквіт спікся. Акуратно вийняти його, використовуючи чисту тканину.
Для цього на столі розстелити вафельний рушник, за краї паперу вийняти бісквіт з форми, перевернути його на рушник папером вгору. Папір зняти.
Бісквітну поверхню змастити творожено – масляним кремом, попередньо почекавши хвилини 3, поки корж трохи охолоне (довше чекати не можна, інакше бісквіт затвердіє і поламається при спробі його згорнути).
За допомогою рушники змащений кремом корж потрібно згорнути в рулет.
Якщо краї вийшли "нетоварний", зрізати їх.
Бісквітний рулет готовий. Тепер справа за його оформленням.
Для додання десерту святкового вигляду, його після повного охолодження посипають цукровою пудрою (як на фото), какао, або змащують поверхню шоколадним, масляним або білковим кремом. В якості прикраси використовують кондитерську посипання, кокосову стружку, подрібнені горіхи або ягоди.
Порада: свіжі або морожені ягоди укладають поверх рулету безпосередньо перед подачею. Полежавши трохи в теплі, вони "відволожуються" і трохи погіршують вид десерту.
Автор рецепта смачного домашнього бісквітного рулету: Пугачова Людмила