Сир Рікотта: рецепт приготування вдома



Рікотта – це італійська сирна класика. А чи знаєте ви, що приготувати сир Рікотта в домашніх умовах насправді дуже просто? Адже все, що потрібно – це хороше молоко, лимон, сіль і трохи часу. І тоді вже через пару годин можна буде дегустувати смачний сир за італійськими мотивами.

Домашній італійський сир

Але все ж, є один важливий нюанс в приготуванні цього сиру – вибір молока. Відразу скажу, з магазинним навіть не думайте експериментувати – нічого не вийде. Тут потрібно незбиране фермерське молоко хорошої якості. Від цього залежить результат – те, яким сир вийде, і чи вийде взагалі. Ну а якщо хорошим молоком ви вже запаслися, ходімо готувати!

Який смак риккотой?

Справжній молочний продукт, приготований за всіма правилами, має смак сиру, але при цьому більш ніжний і м’який. Також як і структура зерен – розсипчаста і легка. Рікотта на смак без яскраво виражених ноток, прісний сир з легкої солодкістю і практично без кислинки.

З італійським сиром готують різноманітні закуски, додають в салати та десерти або просто подають з фруктовою тарілкою і горішками. Найпопулярніші страви з рікоттою – це панкейкі, чизкейки, паста з сиром, «сирні» кульки у фритюрі, піца або легкий салат з овочами.

Складові:

  • Молоко – 1,5 л
  • Лимон – 1 великий
  • Сіль – щіпка

Чому на молоці, а не на сироватці?

Рікотта на сироватці виходить менш насиченою, знежиреною. На молоці – інша справа: смак м’який і ніжніший, приємний. До слова, у такий спосіб можна зробити і вершковий сир будинку, просто замінивши сироватку або молоко на 20% вершки.

Як приготувати сир Рікотта будинку

Молоко поставила на плиту. Я використовувала для цього емальовану каструлю. Алюмінієву використовувати не можна для цього.

Молочний продукт

Довела молоко приблизно до 90 градусів. Градусника кухонного у мене немає, я визначала візуально – коли вже молоко починає потроху пінитися, тоді пора його знімати з вогню.

Лимон помила, розрізала навпіл. Щоб з нього добре вижимався сік, помістила його на 30 секунд в мікрохвильовку.

цитрусові

Потім з обох половинок видавила сік максимально, наскільки це можливо. Молоко відразу ж почало сквашуватися. Підсолила трохи.

Потім, через хвилин 5 знову поставила каструлю на вогонь.

Довела знову приблизно до 90 градусів – при цій температурі утворюються ось такі молочні пластівці, а сироватка відокремлюється.

Якщо у вас пластівців мало, а сироватка відділятися ніяк не хоче, додайте ще ложку лимонного соку.

проціджуємо молоко

Зняла каструлю з вогню.

Друшляк застелила марлею, поставила його на глибоку каструлю і процідила створоженного молоко.

Ось так:

Потім марлю зав’язала і підвісила (я використовувала для цього ручку кухонної шафки), щоб стекла зайва рідина. Залишила на 2 години в такому стані.

А по закінченні цього часу смачна домашня рикотта з молока була готова до вживання! Це дуже смачний сир, спробуйте!

З 1,5 л молока у мене вийшло 300 г готового сиру, а сироватки 1,200 л. Її, до речі, не поспішайте виливати, адже з цієї рідини можна приготувати чудові млинці, пиріжки або млинці.

Смачного!