Як приготувати яблучну сушку будинку
Існує, як мінімум, три простих способи як приготувати сушки з яблук в домашніх умовах.
Два з цих способів не вимагає яких-небудь особливих навичок або кухонних пристосувань і напевно всім відомі: сухофрукти за допомогою духовки (ловлення при 40 С) і сушка скибочок яблук на сонці або в тіні.
А ось третій метод приготування яблучної заготовки виник відносно недавно. Поява дегідраторів для фруктів на полицях магазинів з побутовою технікою викликав величезний ажіотаж серед сироїдів і людей, що стежать за своїм здоров’ям. Дегидратор – це «сушарка» для овочів, фруктів, бобових, грибів, зелені, сироедческіх хлібців і так далі. Це насправді грандіозна знахідка! Дегидратор спрощує заготовку вітамінних продуктів на зиму, допомагає залишити максимум користі у фруктах і овочах і до того ж, здорово економить час.
Така сушарка відмінно підходить для квартир, так як займає мінімум місця на кухонному столі. Після закладки продуктів, дегідратор не вимагає до себе ніякої уваги, на відміну від заготівлі овочів або фруктів за допомогою духовки або сушіння під відкритим небом.
Для приготування сухофруктів з яблук підійдуть будь-які сорти фрукта. Також можна використовувати яблука, що впали з дерева, попередньо зрізавши місце «травми».
Як виглядає дегідратор для фруктів і як ним користуватися. спосіб №1
Зовнішнім виглядом дегідратори можуть сильно відрізнятися один від одного, але суть їх роботи – одна: вентилятор подає потік повітря (теплого або холодного, в залежності від обраного режиму). Зазвичай на сушінні є кілька режимів на вибір: для трави і зелені., Для хліба (сироедческіх хлібців, сироедних кошичків або коржиків для десертів., Для звичайного хліба, з якого потрібно приготувати сухарі)., Для рослин, корінців, квітів., Фруктів і овочів і навіть для риби і м’яса, що нам, звичайно, не знадобиться. Залежно від продуктів знадобиться різна температура: від 35 С до 70 С. Для сироїдів максимальний градус нагрівання – 40 С. При більшій температурі продукти будуть вважатися термічно обробленими.
Щоб зробити сушку з яблук в дегідратором, потрібно очистити яблука від серцевини, насіння, вирізати зіпсовані місця, якщо такі є, і нарізати фрукт часточками. Потім викласти на деко сушарки і вибрати потрібний режим за інструкцією. Практика показує, що навіть при мінімальній температурі, просто з подачею повітря, яблука прекрасно сохнуть протягом 4-7 днів. При цьому температура в приміщенні може бути не більше 20 С.
Приблизна товщина скибочок яблук – 2 – 2,5 см. Важливо, щоб сушене яблуко не провалювалося в щілини дека. Час приготування – 5-7 днів в залежності від сорту яблук і температури повітря.
Сушка з яблук в дегідратором – це найпростіший спосіб заготовити фукти в сезон. Сушарка коштує не дорого, приблизно від 20 $ -25 $. Постарайтеся вибрати модель, у якій є листи різної форми: із суцільним дном і з дном як на картинці. Так буде зручніше сушити не тільки овочі і фрукти скибочками, а й готувати коржики, пастилу і так далі.
Сушка з яблук в тіні або на сонці. спосіб №2
Якщо ви живете в приватному будинку або на дачі і у вас є достатньо місця під відкритим небом, то відмінним варіантом буде заготовити сушки з яблук на вулиці. Плюс цього способу – ніяких грошових витрат. Мінус – багато метушні + потрібно підготувати марлю і сито або міцні нитки або шампури.
Насправді все дуже просто: яблука потрібно промити (якщо збиралися впали), висушити чистим рушником, потім видалити серцевину з насінням і хвостик, вирізати биті місця (якщо при падінні яблуко вдарилося) і нарізати товстими скибочками. Товщина яблука повинна бути зручною для нанизування на капронову нитку або шампур, щоб фрукт не розпадався на частини і зміг триматися в підвішеному стані близько тижня.
Якщо ви вирішили нанизувати яблука на нитку, то обов’язково використовуйте «циганську» голку, так процес піде набагато швидше.
Якщо вам не зручно чи ні місця для сушіння яблук на нитці або шампурі, тоді викладіть часточки яблук на сито, щоб знизу була подача свіжого повітря і накрийте марлею від мух та інших комах, які можуть зіпсувати сушки. Якщо ви сушіть на балконі, то немає необхідності накривати плоди марлею.
Заготівлю слід підвісити або викласти в тінь, і лише на ранковому або вечірньому сонці рухати під прямі промені. Вранці і ввечері слід перевертати плоди, щоб сушка йшла рівномірно.
Як зробити сушку з яблук в духовці. спосіб №3
Ще один простий спосіб приготувати сушку з яблук – це скористатися духовкою. Якщо у вас є можливість регулювати температуру духової шафи, тоді цей рецепт обов’язково стане в нагоді. Єдиний мінус – такий процес займає дуже багато часу, приблизно від 5 до 8 годин. Точно також як і в інших способах, яблука потрібно очистити від серцевини з кісточками і нарізати скибочками на 2-2,5 см. Викласти скибочки на решітку або деко застелений пергаментним папером і відправити в духовку, розігріту до 40 С-45 С на 5 7 годин.
Якщо в хочете приготувати сироедние сухофрукти (зі збереженням всіх вітамінів), то мучити яблука доведеться більше 6-7 годин, в залежності від сорту. Якщо ж вам не важливий «вітамінний» підсумок, і головна мета – приготувати смачну яблучну сушку, то температуру духовки потрібно буде міняти, щоб прискорити процес. Перша година – 40 С-45 С. Потім слід підвищити температуру до 70 С, щоб випарувалася основна волога. Після – знову зниження до 40 С – 45 С і так до повної готовності.
Готову яблучну сушку потрібно перекласти в мішечок з натуральної тканини або в скляну банку і прибрати в місця, де сухофрукти стануть недоступними домашньої молі.
Смачного!