Мистецтво варити смачний борщ часто передається від бабусі до онуки, і так багато поколінь. Згодом продукти і спосіб приготування змінюються, кожне покоління вносить в класичний рецепт щось своє.
Одна з моїх бабусь варила борщ виключно з кислими яблуками, а якщо їх не було – давила мочені яблука, так як томати або томатну пасту вона в борщі не визнавала. Ще вона завжди додавала в борщ сушені гриби, а іноді і сливи – мариновані або сирі.
Звичайно, борщ з грибами смачний, але їм не нагодуєш дітей, а борщ зі сливами не всім припаде до смаку. Так що я відмовилася від цих інгредієнтів, хоча іноді додаю смажених грибів прямо в тарілку – смак борщу сильно змінюється і перетворюється, в кращу сторону, зрозуміло.
Деякі щиро думають, що смачний борщ можна приготувати без жирного м’яса і без підсмажування овочів. А ще є суб’єктивна думка, що борщ не варто давати маленьким дітям, і тим, хто дотримується принципів здорового харчування. Дозвольте з вами не погодитися і запропонувати зварити смачний свіжий борщ для здорового харчування без смаження, без томатної пасти, з яловичини і літніх молодих овочів. І повірте, він буде не менш смачний і дуже корисний. Такий «правильний» борщ можна подавати до дитячого столу від 3 років.
Здоровий борщ зі свіжих овочів
Для свіжого літнього борщу знадобляться
Складові:
- М’якоть яловичини на кісточці, у мене яловичий край яловичина 400 – 500 гр.,
- квасоля біла – 0.5 склянки,
- буряк велика – 1шт.,
- картопля 5-6 штук,
- морква – 1 штука,
- капуста -1/4 вилка,
- 2 середні цибулини,
- червоний болгарський перець – 1шт.,
- свіжі помідори – 2 шт.,
- сіль,
- маленька щіпка лимонної кислоти,
- 1 столова ложка цукру,
- чорний мелений перець,
- лавровий лист,
- часник,
- кріп,
- вода.
Процес приготування:
Для борщу вибрала яловичий край, в ньому є пристойний шматок ніжного м’яса і реберце для смачного бульйону. Для більшості лікувальних дієт є така рекомендація: м’ясо слід трохи поварити, бульйон злити, залити його новою порцією води і тільки потім варити перші страви. Доведено, що більша частина холестерину при варінні з м’яса і кісток «йде» таким чином в перший бульйон, і зварені таким способом блюда найбільш корисні.
Білу квасолю, як і більшість бобових, краще заздалегідь замочити, в ідеалі залити водою і залишити на ніч. Перед приготуванням цю воду потрібно злити. Таким чином зменшиться процес газоутворення в кишечнику при вживанні квасолі або гороху.
Отже, вирішуйте самі, зливати вам перший бульйон чи ні. Після того, як м’ясо закипить, потрібно додати до нього квасоля і варити майже до готовності і того і іншого компонента. Приблизно за 20 хвилин до закладки овочів до м’яса додати дві цілих очищених картоплини.
Тим часом наріжте свіжу капусту для борщу. Якщо капуста не молода, зимових сортів і дуже жорстка, то її краще перетерти руками разом з сіллю і залишити, щоб вона пустила сік.
Буряк. Це один з основних інгредієнтів нашого страви. Вибирайте виключно темний, насичений колір коренеплоду. І смак, і аромат у нього набагато сильніше, ніж у світлих його братів. Буряк і моркву потрібно очистити, сполоснути водою і натерти на крупній тертці.
Свіжий болгарський перець і томати подрібнити кубиками. Можна помідори ошпарити і зняти шкірку, а потім натерти на тертці.
Очищену картоплю потрібно подрібнити кубиком або брусочками.
Цибуля ріпчаста дрібно порубати, змішати з сіллю і розтерти. Це одна з фішок моєї бабусі, яка робить борщі і щі дуже ароматними. Є ще одна тонкість, про яку розповім далі в процесі приготування свіжого борщу.
Отже, м’ясо і квасолю зварилися, цілий картопля теж. Дістаємо все з бульйону і завантажуємо буряк і морква. Після того, як бульйон закипить, варимо хвилин п’ять, і завантажуємо в бульйон для борщу свіжу капусту. Далі на черзі картопля. Про це найчастіше суперечка, що раніше класти в борщ або щі: картоплю або капусту? Я завантажую ці овочі одночасно за умови, що капуста не така ніжна, як рання, червнева.
Хвилин через п’ять додаємо в борщ свіжі помідори, солодкий перець і щіпку лимонної кислоти. Останній інгредієнт допоможе зберегти гарний буряковий колір і не дасть борщу потьмяніти. Важливо зробити це через деякий час після завантаження картоплі, інакше картопля буде жорсткою.
На черзі та сама родзинка для свіжого борщу. Той картопля, зварена цілком, потрібно додати до сирого цибулі, який ми посолити, і розім’яти виделкою до стану пюре. Аромат, який ви відчуєте в цей момент – просто бомба, повірте! Цю суміш товченого картоплі і свіжої цибулі потрібно відправити в борщ.
Варимо 5 хвилин все компоненти разом, потім додаємо цукор і спеції за смаком. Спеції – вкрай важлива частина будь-якого борщу, не тільки для здорового харчування. Адже саме овочі в поєднанні зі спеціями роблять смак борщу гармонійним. Найпоширенішою спецією для борщу можна назвати лавровий лист, чорний перець і часник. Якщо ви кладете перець горошком – кладіть його разом з м’ясом в бульйон. Якщо ж ви віддаєте перевагу свіжі мелені спеції – перець додавайте вже в кінці приготування.
Тепер пробуємо борщ на смак і за смаком солимо. Та сіль, що потрапила в бульйон з капустою і цибулею вже повинна розійтися і можливо, солити перша страва вам вже не доведеться.
Варене м’ясо розрізаємо на порційні шматочки, видаляємо реберну кісточку і відправляємо яловичину в борщ.
Кип’ятимо кілька хвилин борщ з м’ясом, вимикаємо плиту і даємо настоятися. Зелень можна додати в каструлю разом з м’ясом, я вважаю за краще додавати її собі в тарілку разом зі сметаною.
Ще пару слів про закладку буряка і часнику в борщ.
Існує кілька способів закладки в борщ буряків. Перша більш трудомістка. Буряк кладеться цілком з м’ясом. Вариться до готовності, і витягується. Після охолодження треться на тертці і знову закладається в уже практично готовий борщ.
Другий варіант простіший, і він приведений в покроковому фото рецепті, коли сирої коренеплід натирають на середній тертці і кладуть в середині приготування борщу. При цьому колір борщу не буде настільки насичений, як у першому варіанті, тому потрібна кислинка для закріплення кольору.
Тепер пару слів про часник. Існує кілька способів, як додати часник в борщ. Одна з них – зубки часнику очистити і укласти в майже готовий борщ. Після витягти зубчики і вимкнути каструлю.
Інший спосіб трохи складніше, але борщ виходить більш ароматний. Часник подрібнюємо на дрібній тертці або під пресом для часнику. Коли борщ уже зварився, дайте йому постояти хвилин 15. Після цього, в уже трохи охолонувши борщ додаєте часникову масу. Добре перемішують і розливаєте по тарілках.
Отже, подаємо наш свіжий «правильний» борщ без піджарки, посипавши за бажанням кропом або іншою зеленню. Насолоджуємося ароматним молодим борщем з яловичини з квасолею і їмо на здоров’я!
Приємного вам апетиту і хороших рецептів!