Уявіть, що ви перебуваєте на дачі, на якій у вас немає належного кухонного інвентарю: ні скалки, ні терки, ні толкушки для пюре, а що вже говорити про пароварці або блендері .. Ви за містом, при цьому голодні (або знаєте, що сильно зголодніли найближчим часом), а серед їстівних інгредієнтів тільки маленький качан капусти, кілька дрібних бульб картоплі і парочка морквин.
Перше, що спадає на думку – приготувати рагу або тушковану капусту. Але це якось занадто просто, а хочеться чогось святкового, смачного, що не звичного. Знову заглядаємо на полиці холодильника, в льох, переглядаємо грядки. І ось уже в список інгредієнтів додається борошно першого сорту. А це вже щось! Можна приготувати веганські млинці з цибулею або капустяної начинкою., Коржі, по типу індійської паратхі або зробити пісні вареники з капустою.
Ось на останньому варіанті я і зупинилася. Пісне тісто без яєць дуже легко приготувати з борошна, води і рослинного масла. А розкачати завжди можна за допомогою підручних засобів, наприклад, скляною пляшкою або великий керамічної чашкою!
Перед тим, як почати готувати вареники, хочу звернути увагу на те, що рецепт повністю виключає будь-які продукти тваринного походження: немає кефіру, молока, яєць або інших інгредієнтів, які зазвичай додають під час приготування класичних вареників. Тісто без яєць виходить м’яким, пружним, при варінні не розривається. Рецепт вареників з тушкованою капустою підходить тим, хто поститься (в строгий піст), вегетаріанцям, веганам або таким же, як і я, у яких не було можливості продумати кухонний інвентар і затаритися продуктами заздалегідь.
Інгредієнти для начинки:
- 1 маленький качан капусти
- 2 морквини
- 1 великий лук
- 2 маленьких картоплі (можна і без)
- 1 перець чилі (люблю гостре)
- томатна паста за бажанням, у мене не було
- 1 ч. Л. темної спеції каррі
- сіль перець
- сметана, пісна веганські сметана з тофу, цибульний соус з тофу або за смаком для подачі до готових вареників
Інгредієнти для тіста:
- 2 ст. борошна з гіркою
- вода
- 1 ст. л. рослинного масла
- сіль
Як зробити вареники без качалки? Покроковий рецепт пісних вареників з тушкованою капустою
Спочатку я замісила тісто. Насипала в каструлю борошно.
Додала масло, сіль і воду, приблизно, 1 стакан.
Поступово доливала воду по необхідності. Постійно заважала рукою тісто.
Потім досипала муки, щоб тісто вийшло не липким і пружним.
Коли тісто перестало липнути до рук, я трохи присипала його борошном і накрила кришкою. Відставила вбік, щоб тісто «відпочило». Я не знаю, потрібно це робити чи ні, але так часто пишуть в рецептах. Тим більше, що прийшов час готувати начинку, без неї – нікуди.
Я нарізала дрібними кубиками морква, цибуля і картоплю, а кільцями – перець чилі. Якщо була б терка, то швидше було б натерти моркву. Але чого немає, того немає.
Обсмажила на олії цибулю, слідом морква з картоплею.
Через 4-5 хв. всипала капусту, яку дрібно нашаткувати.
Трохи погасила, а потім всипала 1 ч. Л. меленого чорного каррі – це моя улюблена спеція.
Накрила кришкою і гасила до повної готовності капусти та інших овочів.
Вийшла смачна тушкована капуста без томатної пасти. Спеція каррі дала дивовижний смак капусті!
Тепер можна розкачати тісто, щоб начинити його овочами.
Потрібно відщипнути невеликий шматочок тесту і німого розплющити його між долонями. Потім викласти на стіл або дошку і розкачати чашкою або тим, що знайдете під рукою. Мені було не важко розгортати скляній чашкою тісто.
У центр кружечка викладаю капусту.
Обережно защипують краї, а потім роблю гарні бортики у вареника.
Таким чином розкочують і начиняю пісні капустяні вареники далі.
Не так вже й складно розкачати тісто без качалки!
Коли все вареники готові, можна поставити воду на плиту, кинути 1-2 листочка лаврушки, за бажанням. І коли закипить вода, закинути наші вегетаріанські вареники з капустою.
Обережно помішувати їх, щоб не зачепити і не порвати тісто. Воду теж не забудьте посолити.
Я не засікав скільки варилися вареники, але думаю, що не більше 10-12 хв.
У будь-якому випадку, спочатку дістаньте один, спробуйте його. І якщо тісто проварилося, то можете зливати воду і викладати вареники на тарілку.
Смачного! З повагою, Галина В.