Вегетаріанський бургер з котлетою з квасолі, нуту, сочевиці (або бургер з фалафель) або інших бобових – відмінний варіант ситного перекусу. На відміну від свого м’ясного родича, з купою тваринних жирів і майонезу, вегетаріанський бургер, або веджібургер, це цілком здорова і 100% етична їжа. У моєму рецепті присутні свіжі овочі, листя салату і базиліка, і корисна вегетаріанська котлетка, яку, в свою чергу, можна готувати не тільки з бобових, а й з овочів, грибів, круп і так далі. Можна вибрати будь-який рецепт вегетаріанських котлет і зробити найсмачніший бутерброд з будь-якими інгредієнтами за своїм бажанням.
А сьогодні я детально розповім, як зробити для вегетаріанського бургера смачну котлетку з нуту з хрусткою скоринкою.
Ну а коли котлета готова, то на приготування найбільшої закуски не втече багато часу -мінуткі 3. До речі, в цьому рецепті я не використовувала сир, який теж можна додавати разом з овочами – мені хотілося, щоб бургер був повністю веганським. Ви ж дивіться на свій смак – можна додати тоненький пласт твердого сиру після котлетки.
Отже, готуємо?
Складові:
- Булочки для бургера – 2 шт.
- Нут – 2/3 склянки
- Висівки – 1 ст.л.
- Вівсянка – 2ст
- Цибуля – 1 маленький
- Спеції – за смаком
- Цвітна капуста (за бажанням) – 3-5 суцвіть
- Кетчуп – 1 ч.л. і гірчиця в зернах – на смак
- Огірок – 4 колечка і помідор – 2 колечка
- Листя салату – і листя базиліка – 2 шт.
- Борошно для панірування котлет – 2 ст.л.
- Рослинна олія – для смаження котлет
Якщо ви хочете зробити бургер без м’яса, але при цьому залишити смак, тоді спробуйте приготувати м’ясо сейтан, що робиться з пшеничного борошна (білка). Завдяки спецій смак рослинного м’яса дуже схожий справжній, хоча я знаю, що не всі вегетаріанці вітають таке.
Як приготувати веганські бургер
Відварюємо до готовності нут. У киплячій воді він повинен провести хвилин 40, не менше.
Вівсянку (потрібно брати швидкого приготування) заливаємо окропом і залишаємо хвилин на 5, щоб вона розмокла.
Готовий нут викладаємо в чашу для блендера. Кидаємо висівки.
Натираємо очищену цибулину.
І викладаємо запарену вівсянку.
Солимо, перчимо до смаку. Я, крім меленого перцю, додала ще й дрібку хмелі-сунелі і на кінчику ножа кайенского перцю. Цим котлет дуже йдуть спеції з яскравим смаком.
Подрібнюємо все це за допомогою блендера (або кухонного комбайна).
Кидаємо кілька відварених суцвіть цвітної капусти для соковитості (це не обов’язково, і можна замінити на відварену моркву, сиру картоплю, шпинат або інший соковитий овоч ізі зелень). І знову вжікаем блендером.
Потім вологими руками формуємо плоску котлетку, паніруємо в борошні (я використовувала для цього кукурудзяне борошно) і кидаємо в розпечене рослинна олія.
Обсмажуємо з двох сторін на середньому вогні до золотистого.
А коли котлетки готові, можна збирати бургер. Булочки розрізаємо навпіл.
Змащуємо з одного боку кетчупом і французькою гірчицею в зернах.
Накриваємо листками салату.
Зверху викладаємо котлетки. Накриваємо листочками зеленого базиліка.
І кільцями огірка.
Потім великим колечком помідора.
І накриваємо другою половинкою булочки.
Ось і все, наш смачний і корисний вегетаріанський бургер з нутовой котлеткою готовий!
Смачного!