Овочевий пиріг без яєць і молочних продуктів, який підходить для веганскої або пісного харчування.
Хрустка золота скоринка і ніжна, ароматна начинка з сезонних овочів – ось що представляє з себе вегетаріанський пиріг! В якості начинки можна використовувати будь-які овочі, бобові, гриби, зелень, тобто все, що можна купити в свіжому вигляді в сезон або заморожені суміші в зимово-весняний період. Наша начинка являє собою суміш вершкової гарбуза з картоплею, цибулею, морквою, білою квасолею і свіжими ягодами журавлини – для маленьких пирогів у формі для кексів. І суміш тушкованою моркви, ріпчастої цибулі і часнику – для великого пирога.
Якщо ви любите солодку випічку, тоді вашій увазі кілька цікавих рецептів веганскої кухні: гарбузовий чізкейк з тофу і пиріг з морквяного макухи – на десерт.
Інгредієнти для тіста овочевого пирога:
- 3,5 ст. пшеничного борошна
- 1 1/4 ст. маргарину (якщо з якоїсь причини ви не хочете використовувати маргарин, замініть його 1 ст. рослинного масла)
- 1 ст. л. цукру
- 2/3 ст. холодної води
- 1 ст. л. мелених в порошок насіння льону
- дрібка солі
Для начинки:
- 2 ст. гарбуза нарізаною на дрібні кубики
- 2 ст. суміші картоплі, цибулі та моркви (сирі)
- 1/2 ст. свіжої журавлини
- 1 стебло цибулі порею, нарізану великими кільцями
- 1 ст. вареної білої квасолі
- 2-3 зубчики часнику
- 3 ст. л. оливкового масла
- 1 ч. Л. меленого шавлії
- 1 ч. Л. сушеного майорану
- сіль, мелений чорний перець за смаком
Для другої начинки:
- 4-5 морквини маленького розміру
- 3 ріпчасті цибулі
- 1 головка часнику
- 1 ст. л. цукру
- 1 ст. л. білого вина
- рослинна олія
- сіль, чорний мелений перець за смаком
Тісто для пісного овочевого пирога
В першу чергу потрібно приготувати пісне тісто.
- Змішайте борошно з цукром і сіллю. Розітріть маргарин з борошном, щоб вийшли «крихти». Точно також розтирайте рослинне масло з борошном.
- Змішайте воду з меленим льоном. Потім влийте цей замінник яйця в «крихти». Ретельно все перемішайте, поки не вийде однорідне пружне тісто (як для вареників).
- Загорніть тісто в рушник з бавовни або загорніть в поліетилен. А потім покладіть в холодильник на той час, поки ви будете займатися начинкою.
Начинка для пирога: з гарбузом, картоплею, квасолею і свіжої журавлиною
Розігрійте духовку до 180С. Викладіть на деко гарбуз, дрібно нарізану картоплю, кубики моркви і цибулі, а також журавлину. Змастіть всі овочі рослинним маслом і випейкате в духовці до повної готовності: повного розм’якшення всіх овочів і легкої золотий скоринки.
Поки гарбуз з овочами випікається, підготуйте квасоля. Заздалегідь відварену квасолю обсмажте з цибулею шалот, часником і спеціями на рослинному маслі. Як тільки цибуля і часник прожаряться, знімайте сковороду з вогню.
Змішайте гарбуз з овочами і квасолю разом. Якщо начинка вийшло сухий, можна додати трохи води або овочевого бульйону.
Начинка з моркви з цибулею і часником
Для другої начинки обсмажте кільця моркви з часником, цибулею і цукром до золотого кольору. Влийте біле вино, накрийте овочі кришкою і дайте згасити 2-3 хв. Як тільки вино випарується, присипте начинку сіллю і перцем за смаком і знімайте з вогню.
Залишилося тільки розкачати тісто (трохи товщі, ніж для вареників) і начинити пиріг і пиріжки овочами. Використовуйте будь-яку зручну форму для випікання. Наприклад, формочки для кексів.
Застелите тестом дно і краї форми, покладіть всередину начинку. Зробіть гарні бортики у маленьких пирогів. Кожну клітинку накрийте «кришкою» з тіста. Місце стикування тесту защипніть руками, як зазвичай робиться при ліпленні вареників. По центру тесту на кришечці зробіть два-три надрізи, щоб овочевий сік випарюють.
Поставте запікатися в розігріту духовку на 15-25 хв. Як тільки тісто підрум’яниться з усіх боків, овочеві пиріжки будуть готові.
Теж саме виконайте з другою начинкою з моркви і цибулі. Застелите форму тестом, покладіть тушковані овочі і накрийте тестом. Вибирайте форму будь-якого розміру!
За 15-30 хв. пісний овочевий пиріг встигне підрум’янитися. Скоринка стане хрусткою., Тісто дуже схоже на листкове.
Смачного!