Вівсяна каша в мультиварці за представленими рецептами готується з цільного зерна і має ряд переваг і корисних властивостей перед пластівцями геркулес.
Вівсяна каша – прекрасний вибір для сніданку, вона ніжно обволікає стінки шлунка, тому показана людям з хворобами шлунка. Велика кількість клітковини в крупі допоможе організму вивести застояні шлаки, а про голод ви згадаєте не раніше обіду. Більшість людей вважає за краще купувати вівсяні пластівці, які потрібно лише залити окропом і залишити набухати на пару хвилин. На відміну від таких сухих сніданків вівсяна каша з цільного зерна готується набагато довше: в залежності від виробника крупа може варитися більше години.
Мультиварка відмінно справляється з приготуванням цільнозерновий вівсяної каші: вона виходить густа і апетитна, а завдяки розумній техніці господині не доводиться весь час стояти біля плити. Є 2 різновиди рецепта вівсянки для мультиварки. Разюча відмінність полягає в наявність молока.
Вівсяна каша в мультиварці на молоці на таймері
Крупу необхідно буде перебрати від лушпиння і сміття, який часто трапляється в упаковці, після чого промити під холодною водою.
За смаком ви можете використовувати додатковий шматочок масла при подачі страви, а також цукор, якщо ви або діти – ласуни.
Для приготування вівсянки на молоці потрібно:
- 250 г очищеної вівсяної крупи;
- 750мл (3 склянки) молока;
- 30г вершкового масла;
- цукор 3-4 столові ложки;
- сіль – щіпка.
Так як вівсяна крупа дуже тверда, її потрібно готувати в мультиварці з виставленим таймером, наприклад, на ніч. Якщо немає можливості виставити такий режим, то перед цим крупу необхідно замочити хоча б на 1-2 години, інакше готова каша буде надто твердою, зерна не розваряться. При готуванні в мультиварці необхідно буде вибрати режим «Молочна каша». З рештою техніка впорається сама.
Перед тим, як висипати очищену вівсянку в чашу мультиварки, її стінки рекомендується змастити маслом. Це не допустить ситуації, коли «молоко втекло». Потім в чашу висипається промита зернова вівсянка, заливається молоком, додається масло, сіль і цукор. Молоко можна вибирати будь-якої жирності в залежності від ваших уподобань, в цілому це ніяк не відіб’ється на густоті або смаку каші. Але є думка, що грунтується на практиці що чим жирніше молоко, тим більше шансів, що молоко втече. Не у всіх мультиварки це трапляється, рекомендація більше для потужних мульти каструльок.
Як тільки всі інгредієнти будуть перебувати в чаші, мультиварка закривається, виставляється потрібний режим, на таймері задається вказаний інтервал з урахуванням того, на яку годину страва повинна бути приготоване. Сама програма варіння розрахована приблизно на 1 годину.
Вівсяна каша на воді в мультиварці
Принцип приготування каші на воді мало відрізняється від молочної. Замість 3 склянок молока наливається 2.5 склянки чистої фільтрованої води. Таймер з томлінням можна не використовувати.
Так як каша на воді часто готується в пісні дні, то вершкове масло не додається, а цукор слід прибрати, якщо каша планується як гарнір.
В якості інгредієнтів залишаються:
Складові:
- 250 г вівсяної крупи,
- вода,
- сіль,
- цукор – за смаком,
- рослинна олія.
Процес приготування:
Як і в попередньому рецепті, чаша змащується маслом, після чого в неї поміщаються всі інгредієнти. У тому числі і замочений вівсяна крупа.
Знову вибирається режим «Молочна каша», який закінчить процес варіння приблизно через годину.
Готову страву перемішується і подається як гарнір або основне блюдо.
Крім звичайної вівсяної каші в мультиварці можна приготувати кутю.
Вона готується на воді, але рідини додається більше: 3 склянки води на 1 склянку вівсяних зерен. Для приготування куті в мультиварці найчастіше вибирається режим «Гречка», проте в інструкції до конкретної моделі можуть бути свої нюанси і вказівки. Якщо ж таких немає, то скористайтеся режимом «Гречка».