Якщо ви все ще обходьте увагою місцеву рибку, маю на увазі карася, вважаючи за краще морепродукти, то ви робите це даремно. Існує безліч способів приготування страв з річкової риби, причому, не дивлячись на костистих, сповна можна насолодитися смаком і ароматом білого м’яса.
Сьогодні хотілося б розповісти, як приготувати карася декількома способами, запеченого в духовці і мультиварці. Під яким соусом його запікати, зі сметаною або майонезом – на ваш розсуд.
Для начинки використовується картопля і ріпчасту цибулю, звичайно ж, спеції, з ними риба стає ще більш смачною.
Приступимо! Для приготування карася з картоплею в обох випадках вам буде потрібно цілком доступний і бюджетний набір продуктів. Список для однієї великої порції, готуємо виходячи з кількості персон.
Запечена карась в духовці
Складові:
- Карась (великий) – 1 штука,
- Картопля 2 – 3 бульби,
- Цибуля ріпчаста – 1 головка,
- Сіль за смаком,
- Лимонний сік ½ ч. Ложки,
- Спеції на ваш вибір (чорний і червоний мелений перець),
- Майонез або сметана 2-3 ст. ложки,
- Олія – 1,5 ст. ложки.
Процес приготування:
Спочатку попатраєте рибку, ретельно промийте. Просушіть і збризніть лимонним соком. Сік лимона допоможе видалити неприємні для багатьох запахи річковий рибки і додасть і так ароматного м’яса ще більше смаку.
У невеликій мисці змішайте невелику кількість солі і чорного меленого перцю. Отриманою сумішшю натріть тушку рибки як зсередини, так і зовні. Залиште на 15 – 20 хвилин для того щоб вона промаринувалося, просочилася сіллю і спеціями.
Очищені бульби промийте, наріжте тонкою довгою соломкою. Саме для начинки потрібно один бульба, решта наріжте довільно, вони будуть виконувати роль «подушки». Очищену цибулину наріжте тонкими півкільцями.
Посипте цибулю і картоплю спеціями, перцем і сіллю, злегка перемішайте, але не приминаю, щоб не поламати підлозі колечка. Підготовленими овочами начините черевце карасика, і в разі потреби скріпіть шпажкою або зубочистками. Змастіть верхню частину риби майонезом або сметаною на ваш вибір.
Запечені карасі в духовці готуються дуже просто. Просто виклавши рибку і картоплю на фольгу, готуємо 30 – 35 хвилин, температура 180 градусів (духову шафу заздалегідь прогріти).
Як приготувати карася в мультиварці
Так само готуємо фаршированого карася на картопляної подушці. Змастіть дно чаші невеликою кількістю рослинної олії і викладіть пластики картоплі. Поверх картопельки укладіть фаршировану рибину і закрийте кришку мультиварки.
У моїй мультиварці – скороварці немає спеціальної програми для приготування рибних страв, тому поекспериментувавши, я, вибрала програму «М’ясо / Курча», виставивши час 15 хвилин. Разом час приготування 25 хвилин, це з урахуванням нагнітання пара скороваркою (10 хвилин).
Готову рибу подавати на блюді разом з тим гарніром, яким вона готувалася.
Приємного вам апетиту!
Ще один не менш смачний варіант, карасі запечені з луком: