Запечена товстолобик



Запечена риба – завжди просто і дуже смачно, готується вона без особливого втручання з нашого боку, як при смаженні, що, безумовно, економить час. Поки запікається рибка можна відварити картоплю і нарізати простий овочевий салат. Рецепт річкової риби в духовці мало чим відрізняється від приготування морської, нічого нового і складного тут немає. Запропоную лише урізноманітнити блюдо лушпиння подушкою і заливкою з яєць.

Запечена товстолобик з яйцем і цибулею

Товстолобик в духовці

покроковий фото рецепт для духовки

Якщо ви звикли все робити з розмахом – пропоную купити велику рибу вагою 2-3 кг, розрізати її на стейки, голову відразу пустити на юшку або заморозити. Так ви зможете легко і швидко приготувати рибу в наступний рибний день без додаткових походів в магазин. Дискусію як приготувати смачну юшку або рибний суп з голови товстолобика залишимо для нового рецепта.
Для запікання нам знадобляться тільки стейки великої риби (дрібні особини менш жирні, менш соковиті і більш кістляві). Так само стане в нагоді форма для запікання з бортиками.

Складові:

  • Стейки товстолобика вагою близько 1 кг,
  • 2-3 цибулини,
  • 2 сирих яйця,
  • 1 столова ложка сметани (за бажанням),
  • сіль,
  • Чорний мелений перець,
  • Суміш спецій до риби,
  • Лимон або сік лимона,
  • Масло для змазування форми і риби.

Процес приготування:

Стейки краще використовувати свіжі, така риба виходить соковитіше і ніжніше замороженої.

Рецепти з товстолобика

Їх потрібно розділити навпіл і витягнути частину хребта. У моєму випадку з 2 стейків був приготований вечерю на 4 персони.

стейк товстолобика

Відповідально підійдіть до вибору форми для запікання – вона повинна бути трохи більше ніж весь вміст, якщо буде багато місця – риба почне підгоряти.

Посипати шматочки сіллю, спеціями, перцем і залишити для маринування.

Цибулю нарізати кільцями або пір’ям. Форму змастити маслом або вистелити промасленим пекарської папером, укласти на нижній шар всю порцію лука. Посипати спеціями для риби.

Лук в духовці

Укласти філе товстолобика, змастити його олією без запаху.

стейки риби

Намагайтеся, щоб між шматочками риби були невеликі зазори, щоб вони рівномірно подрумянились. Лимон ріжемо часточками і укладаємо поверх риби і між шматочками. Лимон можна замінити лаймом.

10-15 хвилин даємо товстолобика промаринуватися з лимоном. Тим часом розігріваємо духовку. І в цей час чистимо і ставимо варити картопля, якщо вибір припав на цей гарнір.

Переставити форму в духовку і запікати 25 хвилин. У нас є час приготувати простий овочевий салат.

У яйця додати трохи солі. Збити виделкою і перемішати зі сметаною.

Яйця для заливки або омлету

Дістати товстолобика з духовки.

Як приготувати товстолобика

Змастити кожен шматочок підготовленим яйцем за допомогою кулінарної кисті. Залишки яєчної маси залити між стейками, намагаючись потрапити на цибулю.

Рецепт товстолобика в духовці

І знову відправити в духовку хвилин на 7-10.

запечена товстолобик

За цей час можна розім’яти готову картоплю в пюре і заправити його олією. Подати салат.

Гарячу рибу подавати з печеним цибулею, так вона набагато смачніше.

Запечена товстолобик в духовці

Поради з приготування

Якщо у вас магазинні яйця з не яскравими жовтками – додайте до збитих яєць дрібку куркуми – колір стане більш насиченим.

Для красивої скоринки можете посипати запечену рибу натертим на дрібній тертці сиром.

Якщо не знайшли підходящої за обсягом ємності для запікання – можете сформувати порційні форми з декількох шарів фольги. І потім укласти їх у велику форму або на деко.

Дуже ніжна риба виходить, якщо перші півгодини запікати її в кулінарному рукаві, а вже потім, розрізавши рукав, влити яєчну масу.

Сметану можна замінити вершками, майонезом.

З річковий рибкою можна одночасно запекти овочі. Додайте крупно нарізану і трохи обсмажену моркву, болгарський перець кільцями і відварену до напівготовності кольорову капусту – так ви одночасно приготує і товстолобика і гарнір.

Смачного! З повагою, Анюта.