Запечена риба – завжди просто і дуже смачно, готується вона без особливого втручання з нашого боку, як при смаженні, що, безумовно, економить час. Поки запікається рибка можна відварити картоплю і нарізати простий овочевий салат. Рецепт річкової риби в духовці мало чим відрізняється від приготування морської, нічого нового і складного тут немає. Запропоную лише урізноманітнити блюдо лушпиння подушкою і заливкою з яєць.
Запечена товстолобик з яйцем і цибулею
покроковий фото рецепт для духовки
Якщо ви звикли все робити з розмахом – пропоную купити велику рибу вагою 2-3 кг, розрізати її на стейки, голову відразу пустити на юшку або заморозити. Так ви зможете легко і швидко приготувати рибу в наступний рибний день без додаткових походів в магазин. Дискусію як приготувати смачну юшку або рибний суп з голови товстолобика залишимо для нового рецепта.
Для запікання нам знадобляться тільки стейки великої риби (дрібні особини менш жирні, менш соковиті і більш кістляві). Так само стане в нагоді форма для запікання з бортиками.
Складові:
- Стейки товстолобика вагою близько 1 кг,
- 2-3 цибулини,
- 2 сирих яйця,
- 1 столова ложка сметани (за бажанням),
- сіль,
- Чорний мелений перець,
- Суміш спецій до риби,
- Лимон або сік лимона,
- Масло для змазування форми і риби.
Процес приготування:
Стейки краще використовувати свіжі, така риба виходить соковитіше і ніжніше замороженої.
Їх потрібно розділити навпіл і витягнути частину хребта. У моєму випадку з 2 стейків був приготований вечерю на 4 персони.
Відповідально підійдіть до вибору форми для запікання – вона повинна бути трохи більше ніж весь вміст, якщо буде багато місця – риба почне підгоряти.
Посипати шматочки сіллю, спеціями, перцем і залишити для маринування.
Цибулю нарізати кільцями або пір’ям. Форму змастити маслом або вистелити промасленим пекарської папером, укласти на нижній шар всю порцію лука. Посипати спеціями для риби.
Укласти філе товстолобика, змастити його олією без запаху.
Намагайтеся, щоб між шматочками риби були невеликі зазори, щоб вони рівномірно подрумянились. Лимон ріжемо часточками і укладаємо поверх риби і між шматочками. Лимон можна замінити лаймом.
10-15 хвилин даємо товстолобика промаринуватися з лимоном. Тим часом розігріваємо духовку. І в цей час чистимо і ставимо варити картопля, якщо вибір припав на цей гарнір.
Переставити форму в духовку і запікати 25 хвилин. У нас є час приготувати простий овочевий салат.
У яйця додати трохи солі. Збити виделкою і перемішати зі сметаною.
Дістати товстолобика з духовки.
Змастити кожен шматочок підготовленим яйцем за допомогою кулінарної кисті. Залишки яєчної маси залити між стейками, намагаючись потрапити на цибулю.
І знову відправити в духовку хвилин на 7-10.
За цей час можна розім’яти готову картоплю в пюре і заправити його олією. Подати салат.
Гарячу рибу подавати з печеним цибулею, так вона набагато смачніше.
Поради з приготування
Якщо у вас магазинні яйця з не яскравими жовтками – додайте до збитих яєць дрібку куркуми – колір стане більш насиченим.
Для красивої скоринки можете посипати запечену рибу натертим на дрібній тертці сиром.
Якщо не знайшли підходящої за обсягом ємності для запікання – можете сформувати порційні форми з декількох шарів фольги. І потім укласти їх у велику форму або на деко.
Дуже ніжна риба виходить, якщо перші півгодини запікати її в кулінарному рукаві, а вже потім, розрізавши рукав, влити яєчну масу.
Сметану можна замінити вершками, майонезом.
З річковий рибкою можна одночасно запекти овочі. Додайте крупно нарізану і трохи обсмажену моркву, болгарський перець кільцями і відварену до напівготовності кольорову капусту – так ви одночасно приготує і товстолобика і гарнір.
Смачного! З повагою, Анюта.