Варення із червоної смородини



Варення з червоної смородини виходить дуже густим навіть після нетривалої варіння. Після охолодження воно набуває консистенції желе за рахунок великої кількості пектину в ягодах. При цьому, незважаючи на велику кількість цукру, сироп виходить не нудотно солодким, а зберігає приємну кислу нотку, характерну для червоної смородини.

Варення з червоної смородини на зиму

Варення із червоної смородини

Для варення рекомендується використовувати сорти смородини з великими ягодами. Вони краще зберігають форму, і готовий десерт виглядає більш естетично. Варення потрібно варити невеликими порціями по 1-1,5 кг, щоб плоди не пом’ялися. Якщо ягода дуже кисла, то норму цукрового піску потрібно збільшити до 1,75 кг.

Як зварити варення з смородини

Щоб ягоди залишилися цілими, вариться початку сироп, який готується з цукру і води, або смородинового соку. Після варіння сиропу (5 хвилин), смородинки заливається їм і настоюється – процес бланшування дозволить зберегти цілісність ягід. Трохи пізніше процес варіння варення відновлюють.

А ще з червоної смородини можна приготувати желе а зиму, рецепт на нашому сайті вже є.

Складові:

Варення з червоної смородини інгредієнти

  • червона смородина – 1 кг;
  • цукровий пісок – 1,5 кг.

Процес приготування:

Смородину насипати в друшляк або сито і прополоскати під струменем проточної води. Вибрати листя і великий сміття. Злегка струсити сито, щоб видалити зайву вологу.

Підготувати ягоди червоної смородини

Акуратно, намагаючись не порушувати цілісність ягід, відокремити їх від гілочок. Смородину зібрати в емальовану ємність.

Червона смородина без гілочок

У тазу для варіння варення змішати цукровий пісок з 1 склянкою теплої кип’яченої води. Замість води можна використовувати таку ж кількість свіжого смородинового соку.

Цукор вода сироп

Поставити вологий цукор на середній вогонь. Довести суміш до кипіння, стежачи за тим, щоб цукор не підгорів. Після закипання, сироп потрібно варити до прозорості 5 хвилин. Потім таз слід зняти з вогню. Не даючи сиропу охолонути, в нього необхідно обережно всипати підготовлену червону смородину. Всі ягоди повинні зануритися в рідину. Для цього їх можна злегка притопити ложкою або струсити. Разом з сиропом смородина повинна повільно охолонути при кімнатній температурі. Таке бланшування без кип’ятіння дозволяє краще розкрити желюючий властивості ягід. Крім того, після такої процедури шкірка на смородині не лопне в процесі варіння.

Червона смородина в сиропі

Після того як сироп охолоне, таз з варенням необхідно накрити кришкою або газетою і залишити на 2 години. За цей час сироп забарвиться соком, що виділився з ягід, які, в свою чергу, просочившись цукром, збліднуть.

Варення з червоної смородини на зиму

Червону смородину зібрати шумівкою і перекласти в друшляк. Почекати кілька хвилин, поки сироп стече.

Червона смородина сироп

Перелити його назад в таз. Після цього поставити цукровий сироп на середній вогонь і довести до кипіння.

Сироп для варення

Обережно всипати смородину в киплячий сироп і продовжити варіння.

Як зварити варення з смородини

При невеликому кипінні варення необхідно тримати на вогні 15-20 хвилин. Періодично потрібно знімати піну і струшувати таз. Занадто затягувати варіння не слід, інакше варення потемніє. Готовий сироп в гарячому вигляді буде рідким. Він загусне тільки після того, як повністю охолоне і настоїться. Готове варення з червоної смородини слід розлити по стерильним банкам і герметично закупорити.

Червона смородина на зиму

Приємного чаювання!

Варення з червоної смородини рецепт

Автор рецепта і фото: Гаяне