Дитячі спогади малюють картинку яскравого барвистого святкового столу зі всілякими стравами і закусками, і в центрі кулінарної композиції – неодмінно велика тарілка з фігурними краями, на якій викладені рівні шматочки холодцю зі свинини. А поруч з тарілкою дві маленькі порцелянові рибки-соусниці з хріном і гірчицею. Не знаю чому, але в моїй родині домашній холодець подавали тільки у свята. Можливо, тому що процес приготування не найшвидший, в той час ще не було мультіварок, або тому, що не завжди можна було купити необхідний набір продуктів, але я схиляюся до того, що якби холодець свинячий готувався часто, він став би звичайним « черговим »стравою, як щі або смажена картопля.
Для мене і зараз приготування холодцю зі свинячих ніжок і м’яса – це своєрідний ритуал в передчутті святкового застілля, хоча рецепт досить простий, а продукти тепер доступні для будь-якого бюджету. Зовсім скоро ми будемо зустрічати Новий рік, і за традицією на нашому столі обов’язково буде красуватися ця закуска. Сьогодні я хочу розповісти вам, як зварити свинячий холодець за своїм рецептом, вивіреного роками. І якщо результат вам сподобається, я буду дуже рада за вас і тих, хто буде пробувати разом з вами.
холодець свинячий
холодець зі свинини фото рецепт
Складові:
- свинина: 3-4 ніжки, м’ясна складова з суглобом;
- морква;
- цибуля ріпчаста;
- часник;
- лавровий лист;
- сіль кухонна.
Процес приготування:
Оскільки м’ясо є головною складовою вашого майбутнього страви, то вам слід з особливою увагою поставитися до його підготовки. Для холодцю прекрасно підійдуть ніжки порося. Не менш вдалим буде вибір вух, частини свинячої голови, рулька. У будь-якому випадку має бути присутня та частина свинини, яка може дати холодцю природний желатин. Це дуже важливо.
Свинячі ніжки ретельно обробіть кухонним ножем (а саме – поскоблите). Копитця обов’язково слід видалити. Всі м’ясні інгредієнти складіть у глибоку каструлю, а потім заповніть її окропом. Слідкуйте за тим, щоб частини м’яса не залишалися над поверхнею води. Зайва вода теж не потрібна. Тому укладати всі інгредієнти потрібно щільно, намагаючись не робити великих зазорів. А води налити стільки, щоб вона покривала м’ясо на кісточці і ніжки приблизно на 2-3 пальця.
Тепер настає найтриваліший етап в приготуванні холодцю. Ви повинні варити м’ясні компоненти на мінімальній температурі не менше 5 годин.
Так, погоджуся, це дуже довго, але зате у вас буде достатньо часу, щоб підготувати все необхідне для подальших дій. Ну, а оскільки холодець, найчастіше, готується з нагоди якогось свята, то у вас буде вдосталь часу для «маневрів» з іншими стравами для святкового столу.
Поки відварюється свинина, ви повинні підготувати моркву, цибулю, часничок і, звичайно ж, спеції.
Пам’ятайте, що ніжки повинні розваритися до такого стану, щоб кісточки легко відділялися від шкірки і жилок, і щоб м’ясні волокна могли легко і просто відокремитися від кісточки.
Свинячий бульйон в обов’язковому порядку потрібно добре посолити, а так само додати за годину до закінчення варіння лавровий лист, кілька цибулин і морквину (цілком).
Йдемо далі. Готове м’ясо вийміть з бульйону, і дайте йому злегка охолонути, щоб при подальших діях ви не обпекли руки. Моркву і цибулю вам більше не знадобляться, тому можете їх викинути зі спокійною душею.
Часник розчавити через прес і додайте в гарячий бульйон. Якщо ви правильно підібрали м’ясну і желюючий складові холодцю, то бульйон на виході повинен вийти наваристим. При охолодженні він буде затягуватися характерною плівкою. Це саме те, що вам потрібно. Якраз такий бульйон дозволить холодцю застигнути природним шляхом без додаткового додавання желатину.
А тепер займіться обробленням м’яса. Зніміть його з кісточки і дрібненько порубати гострим ножем.
Тепер вийшла м’ясну масу рівномірно розподіліть між усіма ємностями, в яких ви плануєте робити холодець. Це можуть бути спеціальні форми або просто глибокі тарілочки.
Не забудьте спробувати варене м’ясо на сіль. І якщо є необхідність, підсолити його. Ну, і, безумовно, перемішайте, щоб ступінь солоності була однаковою.
Бульйон потрібно процідити, щоб очистити від дрібних кісточок. Тепер розподіліть рідина між усіма формами з м’ясом. Після того, як вміст судочками досягне кімнатної температури, пора прибирати їх в холодильник для повного застигання.
Коли свинячий холодець придбає желеподібну форму, подавайте блюдо до столу, нарізавши його на порційні шматочки. Можна декорувати його відвареної морквою або половинками варених яєць. Цікаво виглядає холодець, виконаний в нестандартній формі, наприклад – рулет.
Прекрасно підкреслять смак вашого домашнього холодцю хрін, гірчиця та інші соуси.