Кабачкова ікра – смак родом з дитинства. У той час складно було купити свіжі овочі в холодну пору, тому, починаючи з пізньої осені, все переходили на харчування консервацією, закритою про запас на зиму. Убогий асортимент овочів: гарбуз, редька, буряк, морква і капуста – це все, що можна було знайти на прилавках магазинів, тому кожна господиня знала як і вміла готувати різноманітні закрутки.
Мариновані помідори, хрусткі огірочки в банках або квашені в бочках – цим запасалися все, а дачники любили заготовлювати кабачки і патисони. А ті, хто зібрав хороший урожай кабачків і помідорів, готували кабачкову ікру. Кабачкова ікра на зиму, як в магазині – користувалася найбільшою популярністю, так як завжди мала ідеальний смак. Зроблена за ГОСТом, покупна ікра мала приголомшливий смак, і багато хто намагався відтворити його в домашніх умовах.
Кабачкова ікра як покупна, так і домашня – дешеве, доступне блюдо. У сезон все інгредієнти коштують копійки, тому зайнятися такими заготовками корисно і для домашнього бюджету.
Як приготувати кабачкову ікру на зиму як в магазині по ГОСТу
Варто зауважити, що за ГОСТом ікру завжди готують з оцтом. Багато хто намагається обійти цей інгредієнт стороною, вважаючи його шкідливим для здоров’я. Однак оцет – це консервант, який допомагає зберігати заготовки свіжими на довгий термін, а плюс до того, дає ще й свій особливий смак.
Щоб отримати смак ідентичний магазинної ікрі – не виключайте оцет зі складу, і готуйте все строго за рецептом. У промислових масштабах трохи інша технологія, яку ми не зможемо повторити вдома. Але нам важливий результат, а він точно вас порадує!
Інгредієнти на 2,5 л (5 банок по 0,5 л):
- кабачки – 1.5 кг;
- помідори – 700 г;
- оцет – 1.5 ст. л;
- сіль – 1 ч. л .;
- перець чорний мелений – 1 щіпка;
- морква – 250 г;
- цибуля – 300 г;
- рослинне масло – для обсмажування овочів;
- цукор – 1-2 ч. л.
Кабачкова ікра – рецепт покроково
Підготувати овочі: промити під проточною водою. У кабачків обрізати хвостики. Моркву натерти на крупній тертці.
Цибулю нашаткувати півкільцями.
Кабачки нарізати півкільцями середнього розміру. Чи не занадто тонкі – щоб смажилися, а не гасилися у власному соку.
Обсмажити кабачки на олії до золотої скоринки.
Помідори подрібнити.
Потім поміняти масло і посмажити цибулю з морквою до золотого кольору.
Додати кубики томатів і смажити ще 5-7 хвилин, щоб томати стали однорідною масою (для цього можна нарізати помідори дуже дрібно або відразу перебити їх в блендері).
Поки обсмажувалися всі овочі, кабачки трохи охололи.
Тепер можна взяти блендер і перетворити все в однорідну масу: змішавши смажені кабачки з засмажкою, сіллю, цукром і меленим чорним перцем. Укусу поки не додаємо.
Тепер тушкуємо все 1 година на слабкому вогні під кришкою. Можна помішувати частіше, якщо маса виявилася занадто густий. А за 10 хвилин до закінчення готування – вливаємо оцет і добре перемішуємо.
Поки ікра готується (завершальні 10-15 хвилин), можна простерилізувати банки і кришки. А потім відразу ж розлити гаряче овочеве пюре по стерилізованих банках і швидко закрутити.
Закрили, банки перевернули, закутали в ковдру або в щось тепле і поставили так остигати до ранку. Потім вже можна буде перевернути назад і прибрати в комору або кухонну шафку чекати зими.
А особливо нетерплячим можна відразу відкрити баночку і переконатися, що смак домашньої ікри з кабачків зовсім не поступається магазинної.
Смачного!