Кисіль це драглисте блюдо, яке можна вважати напоєм або десертом, в залежності від кількості загустителя, який додається в кисіль. Як загусник для киселю використовують картопляний крохмаль, але в старовину замість крохмалю додавали в кисіль овес або горох, які також допомагали згуститися рідини. І кисіль виходив кислим, від чого і пішла назва «кисіль». В наші дні все змінилося, і ми варимо тільки солодкі киселі, які подобаються всім без винятку. Кисіль це споконвіку російське страву, у нього навіть немає аналогів в світі. Кисіль варять не тільки зі свіжих ягід, його готують з кісточкових, фруктів, молока, сухофруктів, варення і навіть з вівсяних пластівців. Для згущення киселю використовують часто картопляний крохмаль, який з легкістю можна замінити пшеничним або кукурудзяним.
Саме завдяки крохмалю кисіль і стає киселем, а не компотом, і для того щоб зварити правильний кисіль потрібно правильно вводити крохмаль в рідину. А точніше, крохмаль потрібно попередньо розвести в невеликій кількості холодної води (приблизно 1 частина крохмалю і 4 частини води). І потім швидко влити розведений крохмаль в киплячу рідину, саме швидко, інакше в киселі утворюються грудочки, чого нам зовсім не потрібно. При цьому потрібно інтенсивно помішувати рідина і не слід доводити кисіль до кипіння, інакше він стане рідким, просто чекаємо появи перших булек і відразу знімаємо кисіль з вогню.
Але якщо ви варите кисіль з додаванням кукурудзяного крохмалю, то після його введення вам слід ще прокип’ятити кисіль хвилин 5.
Якщо ви не хочете щоб на киселі утворилася плівка, то після його приготування кисіль слід посипати тонким шаром цукрової пудри.
Також кисіль дуже корисний при різних захворюваннях, наприклад, під час ангіни лікарі рекомендують пити теплий кисіль, що сприяє пом’якшенню горла, а також кисіль допомагає зупинити діарею і благотворно впливає на травну систему в цілому. А взимку можна варити кисіль з заморожених ягід, це до того ж ще і відмінний вітамінний напій, який додасть вам бадьорості і сил! Ось так іноді смачний напій або десерт може стати ще й лікарським засобом.
У нас ще залишилися в засіках заморожені продукти торішнього врожаю, тому будемо варити кисіль з заморожених ягід.
Кисіль з ягід малини і смородини
Для того щоб приготувати кисіль з заморожених ягід вам будуть потрібні
Складові:
- Вода – 1,5 літра,
- Картопляний крохмаль – 4 ст. ложки,
- Заморожені ягоди (малина, смородина) – 2 склянки,
- Цукровий пісок 3 – 4 ст. ложки,
- Лимонна цедра (за бажанням) – 1 ч. Ложка.
Процес приготування:
Для початку потрібно налити воду в глибоку каструлю і довести її до кипіння. Потім в киплячу воду додаємо лимонну цедру, цукровий пісок і все ретельно перемішуємо до повного розчинення цукру.
В отриманий сироп відправляємо заморожені ягоди, доводимо ягідний компот до кипіння і, зменшивши вогонь, варимо масу ще пару хвилин. Якщо ви любите солодкі напої, то радимо вам спробувати ягідний відвар ще раз, щоб можна було б варіювати зі смаком.
Коли вода закипить, ви можете додати за смаком ванілін, мелену корицю або навіть свіжі листочки м’яти, що зробить кисіль ще духмяний і смачний. Ну, а якщо у вас солодке ягідне асорті, то можна додати лимонний сік, він додасть і аромат, і легку кислинку вашому напою або десерту.
У невеликій чашці розводимо картопляний крохмаль з холодною водою (співвідношення 1: 4).
Потім розчинений крохмаль швидко вводимо в киплячий ягідний відвар і швидко все перемішуємо, щоб не утворилися грудочки. І як тільки на поверхні з’являться перші «бульки» кисіль слід зняти з вогню. Якщо трохи перетримати, ваш кисіль приготується втекти з каструлі (як було в моєму випадку, коли електричну плиту я відключила, а каструльку з гарячого гуртка я не пересунула).
Якщо ви не хочете щоб в киселі були цілі ягоди, то радимо вам перед введенням розчиненого крохмалю перемолоти масу за допомогою блендера, так ви отримаєте однорідну масу. Кисіль найкраще подавати в охолодженому вигляді.
- Ще б хотілося поділитися рецептом приготування киселю з заморожених ягід в мультиварці.
Кисіль в мультиварці
Для приготування вам буде потрібно наступні інгредієнти:
- Вода – 2 літри,
- Заморожені ягоди (будь-які) – 0,5 кг,
- Картопляний крохмаль – 2 ст. ложки,
- Цукровий пісок – 6 – 8 ст. ложок.
Приготування киселю в мультиварці
У чашу мультиварки засипаємо заморожені ягоди і цукровий пісок. Потім заливаємо воду. Закриваємо кришку і виставляємо режим «Гасіння» або ж «Варка на пару» і чекаємо, коли компот закипить і провариться 5 хвилин. Залив ягоди окропом, процес закипання і приготування можна прискорити.
Ягідний компот потрібно процідити і влити проціджений рідина назад в мультиварку. Потім відразу виставляємо режим «Варка на пару» (з відкритою кришкою) і чекаємо, поки компот закипить.
У цей час потрібно розчинити картопляний крохмаль в ½ склянці води. І тонкою цівкою вливаємо розведений крохмаль в ягідний компот, безперервно помішуючи його. Дуже швидко перемішуємо ягідний кисіль в мультиварці і відразу ж вимикаємо її.
Гарний і смачний десерт, він же корисний напій з ягід готовий!
Приємного вам апетиту і хороших рецептів!