Фруктовий або ягідний компот з додаванням крохмалю – ось що таке кисіль в його найпоширенішому виді. Він освіжає, вгамовує спрагу і насичує – ідеальний варіант для ленчу чи ж десерт і напій в одній особі.
Кисіль з крохмалем
рецепт з яблук з вишнею і смородиною
На 1 л готового продукту знадобляться:
Складові:
- 1 л води,
- 2 яблука,
- жменю вишень,
- 1 ст. л. перетертої смородини,
- 1 ст. л. крохмалю,
- 1-2 ст. л. цукру.
Процес приготування:
Наріжте яблука і промийте вишні. З вишень можна видалити кісточки. Складіть все у невелику каструльку і залийте літром води.
Доведіть до кипіння і тримайте на маленькому вогні 10 хвилин. Крохмаль розведіть невеликою кількістю холодної води до рідкого стану.
Влийте крохмаль тонкою цівкою в відвар, інтенсивно заважаючи його круговими рухами. Додайте цукор. Залиште на 3-5 хвилин на маленькому вогні. Готовий кисіль Не закривайте, поки він не охолоне, інакше конденсат з кришки потраплятиме в нього і на поверхні киселю залишиться шар води.
Кисіль готується досить просто і є тільки три моменти, в яких можна припуститися помилки:
1. взято мало фруктів або ягід – тоді крохмаль буде відчуватися сильніше, ніж фруктова частина;
2. кисіль дуже густий – завжди орієнтуйтеся на пропорцію 1 ст. л. крохмалю (з маленькою гіркою) на 1 л. киселю;
3. вийшли грудочки з крохмалю – щоб цього уникнути, ніколи не додавайте сухий крохмаль прямо в кисіль, а розводите його окремо, потроху додаючи воду.
Подавайте смачний напій холодним.
За рецепт і фото дякуємо Наталію.
Як зварити ягідний кисіль із замороженою малиною: