Запечена в духовці м’ясний паштет з шпинатній начинкою і ароматом часнику – дуже ситне блюдо, яке може прикрасити буденний стіл або стати справжньою окрасою святкового меню. Ідеальний привід для приготування м’ясного паштету, фаршированого шпинатом, – Великдень, адже після поста на стіл можна знову ставити м’ясні вишукування. Готувати таке блюдо досить просто: воно не вимагає вашої постійної присутності на кухні. Разом з тим, паштет готується кілька годин: м’ясо в паштет спочатку гаситься, а потім подрібнюється і запікають у духовці.
м’ясний паштет
Рецепт передбачає приготування паштету без печінки. Якщо з якоїсь причини ви не вживаєте цей продукт – закуска саме для вас. До складу паштету входять два види м’яса: свинина і яловичина. Домашній м’ясний паштет найкраще подавати охолодженим, з шматочком свіжого хліба або підсмажених грінок з часником, іншому, як і домашню печінкову ковбасу
Також для приготування цієї страви вам знадобляться кухонний комбайн або м’ясорубка, вузька форма для запікання з високими бортами, пергамент для випічки.
покроковий фото рецепт
Складові:
- яловичина або телятина – 700 г,
- свинина – 500 г,
- свіже сало – 300 г,
- ріпчаста цибуля – 2 шт.,
- яйця – 4 шт.,
- шпинат – 2 великих пучка,
- часник – 4 зубчики,
- сіль за смаком,
- приправи до м’яса – за смаком,
- вершкове масло – 20 г (1/10 пачки),
- маленькі несолодкі булочки – 2 шт. (Або 1/3 батона),
- вода – 2 ст.
Процес приготування:
Перша частина приготування паштету – це гасіння м’ясних інгредієнтів. Поставте на невеликий вогонь каструлю з товстим дном і, поки вона розігрівається, наріжте сало на шматочки. Занадто тонкими їх робити не потрібно: все одно потім всі частини сала перемелють в однорідну масу. Шматочки сала викладіть на дно розігрітій каструлі – нехай тануть.
Свинину наріжте на великі порційні шматочки – розміром приблизно по 4 см. Їх викладіть в ту ж каструлю поверх сала.
Потім такими ж шматочками наріжте телятину і викладіть її до решти інгредієнтів. Перемішайте їх і дайте обсмажити протягом 5 хвилин. Завдяки тому, що першим інгредієнтом в каструлі стало сало, м’ясо не буде прилипати до дна і стінок каструлі: під час вимішування інгредієнтів вони змажуть жиром, витоплений з шпику.
Посоліть м’ясну заготівлю і додайте приправи до м’яса. Залийте каструлю двома склянками води, ще разок все перемішайте і майже повністю накрийте посудину кришкою.
Поки м’ясо гаситься, почистіть цибулю і наріжте його великими кільцями. Перемістіть шматочки цибулі в каструлю, перемішайте з іншими інгредієнтами і знову майже повністю накрийте кришкою.
Гасіть м’ясо на невеликому вогні півтори години, а потім спробуйте на предмет готовності. Готове м’ясо остудіть.
Шумівкою перекладіть шматочки м’яса з салом і цибулею в кухонний комбайн з насадкою-ножем. Подрібніть ці інгредієнти. У рідини, що залишилася від гасіння, вимочіть булочки, і помістіть їх в чашу комбайна (до подрібненого м’яса).
Увімкніть комбайн і перемеліть булочки разом з м’ясом в однорідну масу. По одному додайте в масу сирі яйця і все разом перемішайте. Основа паштету з м’яса готова!
Шпинат добре промийте і наріжте на кухонній дошці.
На сковороді розтопіть вершкове масло і викладіть в неї шпинат. Часник почистіть і пропустіть через землянку. Кашку з часнику викладе на сковороду, розмішайте зі шпинатом і прожарьте протягом 2 хвилин.
Форму для запікання застеліть пергаментом. Викладіть в неї половину м’ясного паштету.
Зверху на паштет помістіть начинку зі шпинату і часнику.
Зверху викладіть залишився паштет і сформуйте ложкою діагональні поглиблення для краси.
Поставте м’ясний паштет в розігріту до 180 градусів духовку і запікайте протягом півгодини.
Запечена м’ясний паштет в духовці готовий! Перед подачею на стіл вийміть його з глибокої форми, перекладіть на плоску тарілку і притрусіть зеленню.
Смачного!
За рецепт і фото дякуємо Вікторію.