Пхали з буряка – популярна грузинська закуска. Взагалі, як на мене, грузинська кухня дуже колоритна і дуже різноманітна. Мені подобаються багато рецептів з близькосхідної кухні, але пхали – особливо. І хоча пхали вважається закускою, для мене це цілком самостійне блюдо, відмінно підходить для вечері, особливо вприкуску з лавашем.
Популярне овочеве блюдо можна готувати не тільки з буряка, а й з будь-яких овочів на ваш смак, найчастіше, додають моркву, квасолю, бурякове бадилля, стручкову квасолю і гранат. А можна приготувати навіть з додаванням шпинату або кропиви. Загалом, це поле для експериментів і вашої фантазії.
Але з чого б ви не готували пхали, головне тут – заправка, яка як раз і задає особливий настрій всьому блюду. Вона складається з спецій, волоських горіхів, часнику і лимонного соку.
В даному рецепті я вручну зміліла всі інгредієнти. Але якщо ви хочете, можна скористатися блендером, щоб отримати більш однорідну масу. І вже готову закуску при бажанні сформувати в кульки.
До речі, любителям тонкого грузинського лаваша, пропоную приготувати ще одну закуску рулет з буряком, де крім червоного овоча буде часник і насіння соняшнику. Чудова закуска як на святковий стіл, так і для коротких перекусів.
Складові:
- буряк – 2 шт.
- капуста білокачанна – 300 г
- цибуля – 1 великий
- часник – 2 зубки
- петрушка – невеликий пучок
- волоські горіхи чищені – жменя
- хмелі-сунелі – ½ ч.л.
- мелений коріандр – ½ ч.л.
- мелений червоний перець – щіпка
- сіль за смаком
- лимон – половинка невеликого
- оливкова олія – 2-3 ст.л.
Як приготувати пхали з буряка з капустою:
Буряк помила.
Загорнула у фольгу і запекла в духовці при температурі 190 градусів близько 1 години.
Капусту крупно порізала (смужками).
Кинула в киплячу підсолену воду і відварити протягом хвилин 7.
Лук (я брала фіолетовий) – нарізала.
Коли буряк була готова, очистила її і пустила на тертку.
Очищені зубки часнику теж натерла.
Потім порубала петрушку.
Взагалі, в рецепті пхали присутній і свіжа кінза, але я її не люблю, тому виключила з інгредієнтів. А ви, якщо любите коріандр, додавайте обов’язково.
Капусті дала стекти і нарізала.
Додала потім всі спеції, посолила.
Очищені волоські горіхи порубала.
Видавила сік з половинки лимона (перед цим потримала лимончик в мікрохвильовці на потужності 800 Вт 30 секунд).
Додала оливкової маслечка. Перемішала.
Все, пхали з буряка готово! Беремо лаваш і насолоджуємося
Смачного!