Пхали з буряка з капустою і горіхами



Пхали з буряка – популярна грузинська закуска. Взагалі, як на мене, грузинська кухня дуже колоритна і дуже різноманітна. Мені подобаються багато рецептів з близькосхідної кухні, але пхали – особливо. І хоча пхали вважається закускою, для мене це цілком самостійне блюдо, відмінно підходить для вечері, особливо вприкуску з лавашем.

Популярне овочеве блюдо можна готувати не тільки з буряка, а й з будь-яких овочів на ваш смак, найчастіше, додають моркву, квасолю, бурякове бадилля, стручкову квасолю і гранат. А можна приготувати навіть з додаванням шпинату або кропиви. Загалом, це поле для експериментів і вашої фантазії.

Але з чого б ви не готували пхали, головне тут – заправка, яка як раз і задає особливий настрій всьому блюду. Вона складається з спецій, волоських горіхів, часнику і лимонного соку.

В даному рецепті я вручну зміліла всі інгредієнти. Але якщо ви хочете, можна скористатися блендером, щоб отримати більш однорідну масу. І вже готову закуску при бажанні сформувати в кульки.

До речі, любителям тонкого грузинського лаваша, пропоную приготувати ще одну закуску рулет з буряком, де крім червоного овоча буде часник і насіння соняшнику. Чудова закуска як на святковий стіл, так і для коротких перекусів.

Складові:

  • буряк – 2 шт.
  • капуста білокачанна – 300 г
  • цибуля – 1 великий
  • часник – 2 зубки
  • петрушка – невеликий пучок
  • волоські горіхи чищені – жменя
  • хмелі-сунелі – ½ ч.л.
  • мелений коріандр – ½ ч.л.
  • мелений червоний перець – щіпка
  • сіль за смаком
  • лимон – половинка невеликого
  • оливкова олія – ​​2-3 ст.л.

Як приготувати пхали з буряка з капустою:

Буряк помила.

Буряк

Загорнула у фольгу і запекла в духовці при температурі 190 градусів близько 1 години.

Капусту крупно порізала (смужками).

Кинула в киплячу підсолену воду і відварити протягом хвилин 7.

Лук (я брала фіолетовий) – нарізала.

Коли буряк була готова, очистила її і пустила на тертку.

Очищені зубки часнику теж натерла.

Потім порубала петрушку.

Взагалі, в рецепті пхали присутній і свіжа кінза, але я її не люблю, тому виключила з інгредієнтів. А ви, якщо любите коріандр, додавайте обов’язково.

Капусті дала стекти і нарізала.

Додала потім всі спеції, посолила.

Очищені волоські горіхи порубала.

Видавила сік з половинки лимона (перед цим потримала лимончик в мікрохвильовці на потужності 800 Вт 30 секунд).

Додала оливкової маслечка. Перемішала.

Все, пхали з буряка готово! Беремо лаваш і насолоджуємося 

Смачного!