Швидко і просто готуємо пиріжки зі смородиною
Пиріжки з чорною смородиною, навіть при одному проголошенні цієї фрази в нашій голові пролітають образи рум’яної домашньої випічки з ароматами теплого і сонячного літа. Але не тільки влітку можна балувати себе пиріжками з чорною смородиною. Досить влітку зібрати ягоди, промити їх і розклавши по пакетам, відправити в морозилку. Тоді і взимку ви з легкістю зможете радувати себе і своїх близьких смачними пиріжками з чорною смородиною.
Ну, або прихопити під час прогулянки по магазину пару пакетиків замороженої смородини і готового листкового тіста. Чим не варіант для швидкого рецепта!
Пиріжки з листкового тіста і смородини
рецепт для духовки
Такі пиріжки можна запікати в духовці або ж смажити на сковороді в маслі або жиру. Але хотілося б відзначити, що варіант запікання пиріжків в духовці більш прийнятний, так як печені пиріжки виходять менш жирними. А значить, менш калорійними, і не дуже шкідливими, тобто більш корисними для нашого здоров’я, ніж смажені пиріжки.
Тісто для приготування пиріжків з ягодами можна використовувати будь-який: дріжджове здобне або прісне, пісочне або ж листкове, в будь-якому випадку у вас вийде дуже смачна випічка, якою буде радий будь-гурман.
При роботі з листковим тістом важливо знати, що його слід розгортати плавно, рухаючись в різні боки, щоб пласт був рівномірним, тільки так ви зможете отримати красиві і пишні пиріжки. Також слід пам’ятати, що листкове тісто потрібно розгортати не товще 1 см, інакше воно не буде у вас підніматися.
Як визначити, що пиріжки з листкового тіста готові? Так це дуже легко, найголовнішою ознакою готових пиріжків є колір, якщо він рум’яний або золотистий і при натисканні на пиріжок тісто швидко повертається в колишню форму, то з цього слід зробити висновок, що випічка готова!
Також важливо перед випічкою змащувати пиріжки з ягідної начинкою збитим яєчним жовтком, це зробить корочку більш рум’яної.
Для того щоб приготувати пиріжки зі смородиною з готового листкового тіста вам будуть потрібні наступні інгредієнти:
Складові:
- Готове листкове тісто – 1 кг,
- Смородина чорна або будь-яка інша (свіжа або заморожена) – 1,5 склянки,
- Цукровий пісок – 0,5 склянки,
- Яєчний жовток – 1 штука,
- Крохмаль – 4 ст. ложки,
- Вершкове масло – 20 грам.
Процес приготування:
Приготування пиріжків з чорною смородиною з готового листкового тіста починається з розморожування цього тесту. Для рецепта підійде як дріжджове, так і бездріжджове листкове тісто. В фото звіті використовується бездріжджове тісто.
Готове листкове тісто слід розділити на рівні шматочки, якщо воно у вигляді рулету.
Потім кожен шматочок злегка обвалюють в борошні і далі розгортаємо в коржик або пласт. Вирізаємо з пласта гуртки.
Для того щоб виділяється соковитою смородиною сік не витікав з пиріжків, ми будемо використовувати картопляний крохмаль, який потрібно змішати з цукровим піском. При такому способі приготування ягідний сік почне густіти ще всередині пиріжка.
На середину кожного коржика слід викласти по столовій ложки чорної або червоної смородини. Потім зверху на ягоди посипати суміш з картопляного крохмалю і цукрового піску.
Потім потрібно заліпити краї тіста, формуючи пиріжок, він може бути круглим або витягнутим. Можна залишити так і злегка прим’яти шов, а можна заліпити красивим джгутом або кіскою, як вареник.
Деко, на якому будете випікати пиріжки потрібно змастити вершковим маслом. Потім викладаємо пиріжки з листкового тіста на деко. Не варто їх класти зовсім близько один до одного, щоб в процесі випікання вони не злиплися.
У невеликій чашці збиваємо охолоджений яєчний жовток. Потім за допомогою пензлика змащуємо кожен пиріжок зверху. Пиріжкам на листковому дріжджовому тесті потрібно дати трохи расстояться, а без дріжджову випічку можна відправляти відразу в прогріту духовку.
Відправляємо пиріжки в попередньо розігріту до 180 ° градусів духовку хвилин на 20 – 30 (в залежності від величини пиріжка).
Готові пиріжки з листкового тіста з ягодами змащуємо вершковим маслом і накриваємо серветкою. Для того щоб вони стали трохи м’якше, залишаємо хвилин на 5 – 10. Потім подаємо на стіл з чашкою ароматного чаю чи склянкою молока.
Смажені пиріжки з листкового тіста
Також пиріжки з чорною або червоною смородиною з листкового тіста можна обсмажити у фритюрі.
Для цього вам знадобиться глибока сковорода і рослинне масло без запаху 700 – 800 мл. Потрібно попередньо розігріти масло в сковороді, а потім, опускаючи по кілька пиріжків в масло, обсмажити їх до красивого бурштинового кольору.
Потім смажені пиріжки перекладаємо на серветку, для того щоб вбралися надлишки масла. Такі пиріжки слід подавати в гарячому вигляді. Після того як залишки масла вбереться серветкою, пиріжки можна посипати цукровою пудрою.
Приємного вам апетиту і хороших рецептів !!