Вегетаріанська «Оселедець під шубою»
Салат «Оселедець під шубою» – це традиційний святковий салат, який є обов’язковим атрибутом будь-якого святкового столу. Історія появи цієї страви дуже цікава і має політичний підтекст. Як свідчить легенда, в 1918 році салат зміг об’єднати дві ворогуючі сторони, а саме пролетаріат і селянство. В одному з популярних трактирів того часу, за обідом часто збиралися представники різних станів і політичних переконань, що неминуче призводило до лютим спорах і бійок. Летіли столи, билася посуд, а повалені противники вже не були в змозі заплатити за рахунком за обід.
Аристарх Прокопцев, кухар цього трактиру, придумав оригінальне рішення проблеми. В одній страві він зумів поєднати переваги двох ворогуючих сторін: оселедець, яку так любить пролетаріат і морква з картоплею, які дає нам земля – як аналогія з селянством. Суміш цих продуктів була гарненько заправлена французьким соусом майонез і подана до столу в якості закуски. Відвідувачі трактиру схвалили нову страву і не відмовлялися з’їсти тарілочку-іншу нового салату. Так як страва виявилося дуже ситним, то відвідувачі вже не п’яніли як раніше, а значить і менше билися і сперечалися.
Ця історія відбувалася напередодні Нового року, так що 1919 рік був зустрінутий з «салатом народів» в абсолютно різних політичних колах. Невідомо, наскільки ця історія правдива, але ідея об’єднання, як раз по-доброму казкова, то, що потрібно на Новий рік.
Сьогодні, «Оселедець під шубою» може також об’єднати дві суперечливі «команди»: веганів і людей, що вживають в їжу продукти тваринного походження. Всього лише замінивши оселедець на водорості норі, можна догодити самому вибагливому стравоманів.
Використовуйте норі або морську капусту замість риби і пісний майонез – замість звичайного, щоб приготувати смачний і корисний салат «оселедець під шубою з нори». Також не забудьте приготувати традиційний новорічний салат олів’є, але тільки в веганські виконанні: вегетаріанський олів’є з грибами – покроковий рецепт з фото.
Щоб приготувати веганські оселедець під шубою, знадобиться:
- 400 гр. картоплі в мундирах
- 400 гр. відвареної моркви
- 400 гр. відвареного буряка
- 200 гр. норі або інших водоростей
- пісний майонез
- свіжа цибуля за бажанням
- сіль перець
Як приготувати вегетаріанську «оселедець під шубою»:
1. Картоплю відварити в мундирах до готовності, очистити від шкірки і нарізати кубиком.
2. Відварити моркву і буряк. Натерти на тертці в різні тарілочки.
3. Нарізати свіжий лук дрібним кубиком.
4. На блюді викласти шар відвареної картоплі з цибулею, промазати його шаром майонезу, злегка
присолити, потім викласти поверх шар морської капусти і знову промазати майонезом.
5. Потім шар моркви + сіль, перець.
6. Знову шар картоплі + морська капуста + майонез. Слідом викласти шар буряка.
7. Чергуючи шари викласти всі інгредієнти шарами так, щоб останнім шаром виявилася буряк. Знову змастити майонезом і відправити в холодильник на пару годин.
Вегетаріанська оселедець під шубою
Вегетаріанська оселедець під шубою готова. Смачного!