Тісто на основі дріжджів дозволяє приготувати випічку різної форми. При цьому допускається використання вологих начинок, в тому числі і з джемом. Наприклад, як ми це готували в рецепті солодких веганських булочок з яблуком і ківі, дріжджовому рулеті з яблуком і корицею або пісних булочок з рисом (всі рецепти від одного автора, який добре вміє поводитися з тестом, – прим. Ред.).
В даному рецепті яблучний пиріг приготуємо у вигляді равлика. Такого роду пироги називають найчастіше кільцевими або спіральними. Начинку для цієї випічки зробимо з м’якого і солодкого яблука, а так само з додаванням волоських горіхів. Фруктове пюре в випічці має темний колір і приємний аромат, яблука відмінно поєднуються з горіхами. Тісто будемо замішувати з використанням фруктового цукру і води. Виходить солодке і м’яке тісто, з нього можна готувати не тільки пироги, а й булочки, плюшки або пиріжки.
Тісто зробимо на основі сухих дріжджів, з ними зручно працювати, також сухі дріжджі довше зберігаються, тому я використовую їх найчастіше. Випікати будемо в духовці, хоча за цим же принципом можна приготувати і в мультиварці на відповідній програмі.
Складові:
- дріжджі сухі – 10 м
- цукор фруктовий або коричневий – 4 ст. л.
- вода – 170 мл.
- борошно пшеничне – 3,5 скл.
- оливкова олія – 0,5 скл.
- яблуко – 2 шт.
- горіхи волоські – 6 ст. л.
- кунжут – 1 ч. л.
- сіль – щіпка.
Як приготувати пісний пиріг з яблуками
Просіваємо пшеничне борошно і висипаємо в тарілку. Насипаємо дрібку солі і сухі дріжджі, перемішуємо.
Потім додаємо фруктовий цукор, можна насипати звичайний або коричневий. Перемішуємо.
Наливаємо в борошно оливкова олія. Добре перемішуємо.
Нагріваємо 150 мл води до теплого стану. Акуратно виливаємо в тісто і починаємо розмішувати.
Тісто стає густішим, і в результаті утворюється клубок, який залишаємо при кімнатній температурі на 1,5 ч. Тісто добре підніметься, і з нього можна буде готувати пиріг.
Для начинки чистимо яблука від шкірки. Натираємо їх на крупній тертці. Кладемо в тарілку.
Волоські горіхи потрібно змолоти в крихту. Висипаємо горіхи до яблук, насипаємо фруктовий цукор. Добре перемішуємо.
Наливаємо 15-20 мл води і варимо начинку на невеликому вогні. Вона вариться приблизно 8 хвилин. Викладаємо на тарілку, щоб вона охолола.
Розкачуємо тісто завтовшки 0,5 см. Ріжемо на кілька рівних частин однакової ширини. Розсипаємо начинку.
Краї з’єднуємо і з кожної частини робимо ковбаску. Потім загортаємо її у вигляді равлика і так поєднуємо все ковбаски в єдиний пиріг.
Кладемо на деко, змащуємо оливковою олією і посипаємо кунжутом.
Кільцевій пиріг випікаємо при температурі 190 градусів в духовці приблизно 35-40 хвилин.
Ставимо на стіл з чаєм в теплому вигляді. Вийшла ніжна і ароматна випічка для всієї родини. Смачного!