Представник французької кухні Жульєн відноситься до категорії гарячих закусок. З деякими змінами цей рецепт можна використовувати навіть під час строгих дієт. Незважаючи на те, що жульени досить швидко готуються, в той же час блюдо можна назвати вишуканим і оригінальним. Саме запікання триває навіть менше, ніж час, витрачений на підготовку компонентів. Найчастіше готують жульен з куркою і грибами, рідше з морепродуктами, і той і інший варіанти стоять вашої уваги.
Жульєн з куркою і грибами в духовці
Запікається класичний жульєн у кокотницах, назва форми також прийшло з Франції. Вони бувають різних розмірів, але частіше за все приблизно дорівнюють обсягу великої чашки і нагадують формочки для кексів. Матеріал кокотниц використовується інший, найчастіше це кераміка для довготривалого користування або одноразові форми з фольги. Також можна знайти маленькі порційні металеві формочки з ручкою.
Пропонуємо вашій увазі рецепт жульєну з грудки курки з грибами.
Жирність вершків визначається особистими уподобаннями. Якщо вершки мають більше 40% жирності, їх можна трохи розбавити кип’яченою водою, щоб зробити рідшими
як приготувати жульєн покроковий фото рецепт
Складові:
- 1 куряча грудка або пара філе. В середньому вага м’яса повинен становити близько 0,5 кг;
- 300 г печериць;
- 150-200 мл вершків ,;
- 1 цибулина (цей інгредієнт не є обов’язковими, але надає своєрідний смак);
- 150-200 г твердого сиру;
- перепелині яйця порційно, в залежності від кількості кокотниц,
- масло вершкове – 2 ложки.
Процес приготування:
Куряче м’ясо необхідно відварити в підсоленій воді. В якості спецій можна додати у воду лавровий лист і кілька горошин чорного перцю. Після закипання філе потрібно варити ще приблизно 20 хвилин, поки вона не досягне готовності.
Готове м’ясо курки подрібнюється будь-яким зручним способом: нарізається кубиком або рветься на волокна руками.
Поки відварюється куряча грудка, необхідно підготувати гриби. На сковороді з невеликою кількістю масла обсмажується цибуля, якщо він буде використовуватися. Лук смажиться до м’якості, після чого в сковороду всипаються нарізані печериці.
1
Доцільно використовувати вершкове масло для обсмажування, так як воно добре підкреслює смак грибів, а в подальшому буде непогано поєднуватися з куркою і сиром. У покроковому фото рецепті використовується сільська сметана замість масла.
Печериці обсмажуються до м’якості, після чого до них вливаються вершки. В такому стані гриби гасяться близько 7 хвилин.
Сир натирається на тертці, після чого етап підготовки інгредієнтів для жульєну можна вважати завершеним, залишається тільки зібрати кокотніци. Змащувати форми зсередини не потрібно, так як до столу блюдо подається в тих самих формах, в яких запікається. У кокотницу жульен збирається наступними рівнями: перший шар – курка, другий – печериці, тушковані в вершках, причому викладати гриби потрібно обов’язково разом з соусом.
Третій шар – тертий сир. Власне, на цьому можна процес завершити. Але у нас в рецепті є ще один інгредієнт, який здебільшого є прикрасою.
Останній шар – перепелине яйце, воно розбивається поверх сиру.
Так як практично всі інгредієнти в жульєні вже готові до вживання, довго запікати його в духовці не потрібно. Час визначається по готовності жовтка з перепелиного яйця. Зазвичай в духовці, розігрітій до 180 градусів, жульєн готується близько 15 хвилин. Замінювати перепелине яйце простим курячим не слід, краще повністю відмовитися від яєчної заливки. В цьому фото рецепті жульен з куркою і грибами частково готувався без яєць (хто не любить).
Смачного!
Як приготувати смачний жульєн з куркою і грибами розповіла Анастасія, рецепт і фото автора.